Verkkokaupan perustamisopas 2020

Verkkokaupan perustamisopas 2020

Kenelle tämä verkkokaupan perustamisopas oikein sopii?

Verkkokaupan perustaminen on kohtuullisen yksinkertaista. Verkkokauppiaana voi toimia osa- tai kokoaikaisesti sekä voit kuulua myös verkkokaupan sidosryhmiin, kuten mainos- tai markkinointitoimistoon, voit olla logistiikkatoimija tai ehkäpä ohjelmointitoimiston devaaja. Keskeistä kannaltasi kuitenkin on, että olet jollain lailla tekemissä verkkokauppojen tai verkkokauppiaiden kanssa.

Tämä artikkeli on juuri sinulle jos;

  1. Olet suunnittelemassa tai aloittamassa verkkokauppaa
  2. Olet jo aloittanut verkkokauppias, mutta kaipaat lisää tietoa kaupan kehittämiseen
  3. Olet kokenut verkkokauppias ja haluat varmistaa, että ainakin perusasiat on hoidettu oikein.
  4. Olet tekemisissä verkkokaupan kehittämisen kanssa, esimerkiksi verkkokaupan markkinoijana.

Mikä on verkkokauppa?

Verkkokauppa on liiketoimintaa verkossa. Kauppa voi olla yksittäinen verkkokauppa, joka ei harjoita muuta liiketoimintaa. Kauppa voi olla osana laajempaa liiketoimintaa, jossa verkkokauppa nähdään yhtenä liikkeenä. Kauppa voi olla myös ”vain” lisäapuna perinteiseen yritystoimintaan, ehkäpä kaupalla kokeillaan siipiä digitalisaation kehittyessä.

Verkkokauppa on kaikkea verkossa tapahtuvaa liiketoimintaa, joka sisältää seuraavat elementit: 1) Myytävän tuotteen tai palvelun. 2) Tavan tutustua tarjoomaan. 3) Tavan tehdä osto. Periaatteessa siis jokainen liiketoiminta, jossa on mahdollista tuotteen tai palvelun osto verkosta on verkkokauppa. Voit siis olla verkkokauppias, vaikket mieltäisi itseäsi verkkokauppiaaksi. Siistiä, eikö?

Mistä aloittaa?

Kuten aiemmin kerroin, verkkokaupan perustaminen on melko yksinkertaista. Tarvitset vain myytävän tuotteen tai palvelun sekä kanavan, eli verkkokaupan, jossa myydä tarjoomaa.

1. Myytävät tuotteet

Perinteinen kivijalkaliiketoiminta eroaa verkkokaupasta lähinnä sillä, että perinteisen kauppa menestyy yleensä paremmin mitä vähemmän alueella on kilpailua. Verkkokaupassa tämä ajattelu tulee kääntää ympäri. Verkossa menestyvät parhaiten yritykset, jotka ovat markkinavetoisia. Markkinavetoisuus tarkoittaa tässä tapauksessa sitä, että tuotteella on valmiiksi mahdollimman paljon kysyntää. Mitä enemmän kysyntää on, sitä paremmin mahdut joukkoon.

Myytäviä suosittuja tuotteita voi selvittää kätevästi muutamalla tavalla. Voit selvittää kilpailevilta verkkokaupoilta trendaavat tuotteet ja perehtyä tarjontaan niiden ympärillä. Voit käyttää Google Trends-palvelua, josta voit hakea mielenkiintoisia hakuja ja seurata niiden kehittymistä.

Esimerkki: Tätä artikkelia kirjoittaessa (marraskuun loppu) tulee mieleen joulun alla esiin nousevat tuotteet. Google Trendsillä hakiessa termillä ”Joulupaita” nähdään selvästi kausiluoteinen liiketoiminta (kuva alla), joka selvästi kehittyy vuosi vuodelta.

2. Verkkokauppa-alusta

Verkkokauppa-alustan valitseminen on ensimmäinen oikea kompastuskivi, johon varsinkin ensimmäistä verkkokauppaa perustava verkkokauppias voi turhautua. Vakuutan sinulle kuitenkin, ettei alustan valinnan tarvitse olla liian vaikeaa.

Parhaan alustan valintaan vaikuttavat useat tekijät, eikä ”parasta” vaihtoehtoa oikeastaan ole olemassakaan. Paras vaihtoehto sinulle on eri kuin jollekin toiselle. Jokaisessa järjestelmässä on omat hyvät ja huonot puolensa, enkä minäkään tunne jokaista verkkokauppa-järjestelmää. Asiasta on kirjoitettu useita artikkeleja, kuten Miia Ylisen kirjoittama Mikä on paras verkkokauppa-alusta? sekä Digitoimisto Seonseon Paras verkkokauppa-alusta 2019.

Suositukseni verkkokauppa-alustaksi on seuraava:

Pienet kaupat

Pienille verkkokaupoille suosittelen SaaS, eli Software as a Service-ratkaisua verkkokaupaksi. Palvelut pitävät sisällään kaiken taustapuolen toiminnan, kuten palvelin- ja tietokantojen ylläpidon, päivitykset jne. Maksat kaupasta kiinteän kuukausihinnan yleensä tuotteiden määrän mukaan.

Shopify-verkkokauppa on valmis verkkokauppa-alusta, joka sopii kaikkiin yleisimpiin tarpeisiin. Shopify on tällä hetkellä yksi suosituimmista verkkokauppa-alustoista. Mahdollisuuksia integraatioihin on esimerkiksi Amazoniin, Facebookiin jne. Shopifyn hinnoittelu on todella edullinen alk. 29 usd/kk.

Mycashflow-verkkokauppa on Suomalainen vastine Shopifylle. MyCashFlow tarjoaa kaikki keskeisimmät tarpeelliset toiminnallisuudet Suomalaisille verkkokauppiaille ja järjestelmä on kehittynyt huomattavasti viime vuosina. MyCashFlown hinnoittelu on varsin maltillinen alk. 49€/kk.

Keskisuuret verkkokaupat

Keskisuurien verkkokauppojen kuningas-alusta on omalle palvelimelle asennettava WordPressin päälle tuleva WooCommerce eli Woo.

Woo on avoimeen lähdekoodiin perustuva ilmainen lisäosa WordPressiin, joka on tällä hetkellä maailman suosituin avoimen lähdekoodin perustuva julkaisujärjestelmä. WooCommerce-verkkokauppoja suositellaan keskisuuriin toteutuksiin, jossa liiketoiminta verkkokaupalla on eriytetty muusta liiketoiminnasta.

WooCommerce antaa mahdollisuuden täysin kustomoitavaan ulkoasuun ja lisäosien asentaminen (kuten markkinointi-liitännäiset, maksukanavat, jne.) on todella kätevä integroida kauppaan: käytännössä yhdellä napin painalluksella.

Suuret kaupat

Suuret kaupat, jossa varastot ovat satoja tai tuhansia tuotteita, hintaversioita on useita tai ehkä tilauksia alkaa olla usea sata päivässä tai tarvitaan integraatioita kassaan, laskutukseen, varastonhallintaan jne. suosittelen verkkokauppa-alustaksi Magentoa.

Magento on avoimeen lähdekoodiin perustuva verkkokauppa-alusta, joka periaatteessa on ilmainen. Magentosta on saatavilla ilmainen yhteisön tukema versio sekä Magenton tuella varustettu versio, joka kustantaa arviolta alk. 14,000€ vuodessa. Magentoa harkitessa verkkokaupan alustaksi kannattaa kääntyä kumppanin puoleen, jolla on kattava kokemus tästä järjestelmästä.

Suuret suomi-kaupat

Magentolle on olemassa myös kotimainen vaihtoehto: Refox.

Refox on itseasiassa toiminnanohjausjärjestelmä, ERP, jonka osana on mm. verkkokauppa. Suomen tunnetuin Refox-toteutus mahtanee olla Valtteri Lindholmin luotsaama Varusteleka.

Suosittelen tutustumaan Refoxiin, varsinkin jos myyt tuotteita verkkokaupan lisäksi myymälässä. Refoxin hinnoittelu on porrastettu kolmeen portaaseen ja hinnat alkavat 49 eurosta kuukaudessa.

Verkkokaupan ulkoasu

Verkkokaupan tuotteiden ja alustan valinnan jälkeen syötetään tuotteet verkkokauppaan. Yleensä ennen tuotteiden syöttämistä kuitenkin aletaan tehdä verkkokaupan ulkoasua. Riippuen alustan valinnastasi, voit tehdä ulkoasun itse, ostaa valmiita ulkoasuja kauppaasi tai ostaa palveluna verkkokaupan ulkoasun suunnittelun.

Toiminnallisuudet

Jotta verkkokauppa täyttää kolmen kohdan tarpeensa (tuotteet, tavan tutustua, tavan tehdä osto) tulee kauppaan asentaa toiminnallisuuksia. Tärkein yksittäinen toiminnallisuus on yhteys maksukanavien kanssa, tapa maksaa. Suomessa käytetyimmät maksuvälittäjät ovat: Checkout, Paytrail ja Bambora.

Maksutavat eroavat jonkin verran toisistaan ja maksutavoista on tehty useita hyviä artikkeleja, kuten Zoner Verkkokaupan maksutavat vertailussa. Kiinnitä artikkelissa huomiota erityisesti suosituimpiin tapoihin maksaa ostokset verkkokaupassa. Tämän tulisi ohjata maksutavan valinnassa.

Toinen tärkeä toiminnallisuus on yhteys kuljetusliikkeen kanssa. Voit valita useista toimittajista, kuten Postista tai Matkahuollosta.

Verkkokaupan markkinointi

Verkkokaupan ehkä tärkein yksittäinen toiminto on verkkokaupan markkinointi. Markkinointia voi toteuttaa monella tavalla ja usein markkinointiin ei ole riittävästi omaa osaamispääomaa. Verkkokaupan markkinointi kannattaakin aloittaa kevyesti kokeillen ja tarvittaessa ottaa mukaan markkinointkumppani tuottamaan ideoita ja tuloksia markkinointiin.

Verkkokaupan markkinoinnista on kirjoitettu useita hyviä oppaita, joita löydät helposti Googlettamalla lisää.

Yhteenveto

Periaatteessa näiden kohtien jälkeen olemme saaneet verkkokauppamme toimintaan. Verkkokauppa on perustettu, tuotteet syötetty, ulkoasu tehty ja toiminnallisuuden tärkeimmät elementit asennettu. Nyt jäljellä on enää asiakkuuden kehittäminen, jotta kauppaan saadaan uudelleen ostavia asiakkaita.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *